11. dubna 2012

Špaldové buchtičky se šodó

Ingredience:
Buchtičky
  • 1 kostka droždí, 4 lžíce třtinového cukru, 250 ml mléka, 200g hladké mouky, 200g celozrnné špaldové mouky, 2 žloutky, 1 lžička soli, 1 lžička citronové kůry, 100g rozpuštěného másla
Šodó
  • 800ml mléka, 1 vanilkový pudink v prášku, 4 lžíce třtinového cukru, 4 žloutky, 2 lžíce másla
Postup:
  1. Droždí rozetřeme s třtinovým cukrem, zalijeme vlažným mlékem, zamícháme s trochou mouky a necháme vyběhnout (asi 15 minut), pak přidáme všechny ingredience (máslo nesmí být horké). Vypracujeme vláčné těsto a necháme nejméně hodinu kynout, během kynutí jednou až dvakrát promísit.
  2. Pak z těsta vytvarujeme válečky 1,5−2 cm silné a nakrájíme je na stejně dlouhé dílky. Naskládáme je do vymazaného pekáčku, každý kousek promastíme rozehřátým máslem. Necháme ještě 15 minut kynout, pak upečeme dozlatova.
  3. Asi ve 200 ml mléka rozmícháme pudinkový prášek. Ostatní mléko ohřejeme a za stálého míchání do něj vlijeme rozpuštěný pudink, přivedeme k varu, osladíme, provaříme alespoň dvě minuty.
  4. Na závěr vmícháme žloutky rozkvedlané ve lžíci mléka, stáhneme z ohně a zamícháme máslo.
Zdroj: Kluci v akci

Inspirace zajímavým receptem od Kluků v akci. Dělala jsem buchtičky jen ze špaldové mouky - vypily hooodně mléka a déle se pekly.

Žádné komentáře:

Okomentovat