Buchtičky
- 1 kostka droždí, 4 lžíce třtinového cukru, 250 ml mléka, 200g hladké mouky, 200g celozrnné špaldové mouky, 2 žloutky, 1 lžička soli, 1 lžička citronové kůry, 100g rozpuštěného másla
Šodó
- 800ml mléka, 1 vanilkový pudink v prášku, 4 lžíce třtinového cukru, 4 žloutky, 2 lžíce másla
- Droždí rozetřeme s třtinovým cukrem, zalijeme vlažným mlékem, zamícháme s trochou mouky a necháme vyběhnout (asi 15 minut), pak přidáme všechny ingredience (máslo nesmí být horké). Vypracujeme vláčné těsto a necháme nejméně hodinu kynout, během kynutí jednou až dvakrát promísit.
- Pak z těsta vytvarujeme válečky 1,5−2 cm silné a nakrájíme je na stejně dlouhé dílky. Naskládáme je do vymazaného pekáčku, každý kousek promastíme rozehřátým máslem. Necháme ještě 15 minut kynout, pak upečeme dozlatova.
- Asi ve 200 ml mléka rozmícháme pudinkový prášek. Ostatní mléko ohřejeme a za stálého míchání do něj vlijeme rozpuštěný pudink, přivedeme k varu, osladíme, provaříme alespoň dvě minuty.
- Na závěr vmícháme žloutky rozkvedlané ve lžíci mléka, stáhneme z ohně a zamícháme máslo.
Inspirace zajímavým receptem od Kluků v akci. Dělala jsem buchtičky jen ze špaldové mouky - vypily hooodně mléka a déle se pekly.
Žádné komentáře:
Okomentovat